De bange mens

Interessante angsten deze week in de VPRO gids, hoewel ik ook wel wat meer had willen lezen over waar de angstbezitters concreet bang voor zijn. Of betekent een angst voor poppen alleen maar dat je een onaangenaam gevoel krijgt als je een pop ziet, niet dat je gelooft dat hij/zij je iets gaat aandoen? Het is in zijn irrationaliteit tenminste wel een mooie en geloofwaardige angst, niet zoals die van Matthijs van Nieuwkerk die alleen maar allerlei afleidingen van doodsangst noemt, zoals vliegen en autorijden in tunnels en dergelijke. Maar ondertussen wel opscheppen dat hij ‘duizenden irrationele angsten en fobieën’ heeft. Een andere BN-er kan alleen een fobie voor natte papiertjes verzinnen, kom op zeg! De meeste angsten waar ik zelf onder heb ‘geleden’ – want eigenlijk is dit soort angsten een soort luxe – zijn te idioot om op te schrijven (ik heb het geprobeerd). De enige een beetje normale vrees die ik durf te noemen, heb ik bewaard uit mijn door angsten verluchtigde jeugd: hoogtevrees. Weliswaar ook een irrationele maar toch vooral een retrospectieve angst, omdat ik op mijn elfde als een evenwichtskunstenaartje op de zesde etage van een flat een metertje of twintig over de balkonbalustrades heb afgelegd om indruk te maken op het vriendinnetje dat beneden naar me stond te kijken (Barbara, blond en blauwe ogen). Ik heb het overleefd, maar de angst en de nachtmerries kwamen later.

In zekere zin is dit natuurlijk ook een soort doodsangst, maar dan achteraf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *